• Kroatien - Medelhavets pärla
  • Dubrovnik
  • Punta Skala - Falkensteiner
  • The cristal clear water
  • Bol on Brac
  • Split
  • Radisson Sun Gardens
  • Relaxing along the coastline
  • Punta Skala - Falkensteiner
  • Istria
  • Radisson Sun Gardens

Köp process och kostnader som är involverade

Stegen som är involverade i köp processen är i korthet: Ni väljer det eller de objekt ni vill förhandla om. Croatia Invest (CI) hjälper Er som erfaren konsult med att förhandla fram ett acceptabelt pris and verbalt reservera objektet. Förhandling kan ske från Sverige och när ni och säljare enats om ett pris, så följer ett avtalförslag. Man skriver ett "proforma" avtal mellan köpare och säljare, på kroatiska och engelska paralellt. Normalt betalas en deposition om 10 %, ibland mer och ibland mindre. Allt för att "låsa" affären så att objektet inte säljs till annan.

Croatia Invest (CI) hjälper Er att öppna ett lokalt bank-konto i en av de större bankerna, detta bör göras nästa gång ni är nere i Kroatien, då går det snabbare vi affär. CI hjälper till med detaljer om transferering av kapital till ert eget konto eller till ett klientmedels konto hos advokat. Normal express överföring går på 24 timmar.
Avtalet undertecknas sedan med närvaro av notarius publicus/advokat i Kroatien. Om inte köpare kan var på plats går det bra med fullmakt för advokat. Och via Notarius Publicus i Sverige. Så affär kan göras från Sverige.

Skatt (transfer sales tax) utgår med 3 % av fastighetens värde, där Skatteverket åsätter värdet på fastigheten, som ibland är något lägre än köpeskillingen. Detta betalas av köparen. Denna skatt var före 2019 upptill 5 %. Var god kontakta oss om detta så får Ni fullständig information. Köparen skall enligt regler/lag i Kroatien betala mäklare en provision som ligger på snitt 3 %, dock vid objekt över 500 000 Euro sätts den lägre. I vissa fall på nybyggda större resort projekt, fås provisionen från säljaren och då debiteras ej köparen.

OBS ! Denna provisions procent gäller även om köpare kontaktar mäklare på plats direkt utan att kontakta Croatia Invest. De kommer att debitera er köpare provision men då får ni inte den hjälp som vi erbjuder. Därför är det viktigt att Ni nyttjar oss här i Norden för en säker affär och hjälp med att förhandla ned priset så mycket det går och rådgivning vid kontraktskrivande. Det kostar inte mer för Er. Vi ger Er all tänkbar information redan innan Ni reser till Kroatien. Vi finns där för er, före köp, under köp och efter köp !
Advokat kostnader är cirka 1 - 1,5 % av priset (+ VAT) ibland mindre. Dokumenten lämnas till lokala myndigheter för inskrivning i lagfartsregistret. Fastigheten registreras i köparens namn.

Löpande kostnader i Kroatien. Om det är lägenheter så är det "ägarlägenheter" och ej som svenska "BRF". Således debiteras el, värme, vatten, etc. separat med egna mätare. Här följer några allmänna frågor och svar

Vi hjälper Er att finna Ert drömställe! Ett stort urval finns till hands !

Kroatien

En fantastisk kust med storslagen natur och trevlig atmosfär
Man talar överlag bra engelska

Utmärkt båtliv i den kroatiska skärgården

Kroatien

Högklassiga hus och lägenheter
De flesta med havsutsikt
Bra seriösa byggare - Hög kvalite